Klättring längs Västkusten

Är du en aktiv person som tycker om äventyr och att utmana dig själv? Då ska du absolut prova en av de mest utmanande sporterna man kan tänka sig, nämligen klättring. Du kanske redan har provat på klättring och helt enkelt bara behöver tips om nya platser eller väggar att upptäcka? Oavsett din kunskapsnivå eller erfarenhet kring denna händelserika sport finns det alltid nya saker att lära sig och spännande platser att upptäcka runt om i Sverige. Varför till exempel inte ta en titt på Västkusten som kryllar av häftiga platser?

Klättring är en utmaning för kropp och hjärna

Klättring handlar mycket om förberedelser

Med tanke på hur sporten klättring är utformad och alla utmaningar som den innehåller, förstår du säkert att det krävs en hel del förberedelser innan du kan börja ge dig upp längs väggarna. Först och främst måste du se till att ha rätt utrustning. Denna kommer i lite olika varianter beroende på hur avancerad du är som klättrare. Det finns dock en del saker som är gemensamma för alla nivåer. Till exempel behöver du alltid hjälm, handskar och ordentliga klättringsskor.

Det är viktigt att du provar ut din utrustning i förväg eftersom just klättring ställer höga krav på säkerhet och på att din utrustning sitter perfekt. Om du till exempel har för stora skor eller för löst sittande handskar riskerar du att tappa fästet i onödan. Naturligtvis använder du dig av remmar och selar som gör att du alltid är trygg men om du vill utvecklas i ditt klättrande måste du även kunna ta saker och ting till nya nivåer hela tiden. Det blir helt enkelt omöjligt med fel material.

Bästa platserna för klättring

När du har studerat och valt ut de bästa materialen och valt hjälmar, handskar, skor och annan nödvändig utrustning som passar just dig och din nivå, kommer vi till den kanske roligaste delen av alla förberedelser inför en lyckad klättring. Då gäller det nämligen att hitta den perfekta platsen att klättra på. Här är vårt kära Västkusten ett paradis för klättrare. Den berömda Domen i Göteborg passar både för både nybörjare och proffs. Även Klätterfabriken söder om stan eller bergsmassiven längs kusten och i Bergslagen nämns ofta som klassiska platser för klättrare.

Om du håller till längs Västkusten och vill upptäcka klättring inomhus är det som sagt inga problem. Hallar med godkända klätterväggar finns det gott om i såväl Halmstad, Trollhättan, Borås och såklart, nyss nämnda, Göteborg. Dock är det som sagt värt att slå ett slag för Bergslagen med alla de berömda bergen och väggarna som nästan är som gjorda för denna sport. Här finns några av Sveriges mest omtalade klätterväggar. Dessa är absolut värda ett besök när du känner att du är redo för en riktig upplevelse.

Nya äventyr väntar på dig

När du har skaffat all nödvändig utrustning för din klättring och sett över vilka alternativ du har för att ta dig till en hall eller till berg utomhus, är det bara att sätta igång. Sätt upp rimliga och personliga mål som du känner dig trygg med och stressa inte fram din utveckling. En viktig aspekt inom denna sport är att man har en solid teknik i grunden, så det är ingen idé att jäkta. Se också alltid till att vara säker och ta med en partner så blir allt roligare.