Hyra kanot

Sverige har ett omväxlande landskap med många sjöar, floder, älvar och omgivande hav. Ett trevligt sätt att uppleva naturen är från en kanot. På många platser i Sverige kan du hyra kanot för såväl kort som lång tid. Det är en aktivitet som fungerar även för familjer med barn. Man kan hyra bara över dagen och upptäcka närområdet. Varför inte stanna och ha picknick och bada en stund? Om du vill ha mer äventyr kan du ta med dig tält och stormkök, och vara ute och paddla i flera dagar och leva friluftsliv.

Kanot i goda vänners lag

Kanot, kanadensare och kajak

Kanot är ett samlingsnamn för flera olika typer av smala, avlånga båtar. De vanligaste är kanadensare och kajak. Kanadensaren är helt öppen, och paddlarna sitter på varsin liten bänk, en i fören och en i aktern. En kajak däremot är helt täckt och paddlaren sitter inuti båten, där bara bålen sticker upp ur hålet. Benen är täckta av ett kapell, som gör att paddlaren sitter fast i kajaken. Om kajaken skulle välta och paddlaren hamnar under vattnet sitter han eller hon fast tills kapellet dras loss.

För att njuta av sin utflykt med kanot är det bra att träna på tekniken. En kanadensare har två paddlar med bara ett blad på varje, och förarna turas om att paddla på en sida i taget. Med lite övning får man in tekniken och kan paddla i takt. För att framföra en kajak, som kan ha en eller två sittplatser, krävs en annan teknik, eftersom den har paddlar med två blad. Vissa kajaker har även ett roder som paddlaren längst bak styr med fötterna. Kajaken kan på så sätt svänga, även om förarna hela tiden paddlar likadant med händerna.

Välj en vacker plats

På många platser i landet finns kanotuthyrningar. Det första du ska göra är att välja en bra plats att utgå ifrån, beroende på om du vill paddla kanot i en skärgård, insjö eller älv. Är du ovan är det smart att först studera en karta för att hitta bra vägar, så du slipper ta dig ut på öppet vatten. Att paddla i skärgården är en fantastisk upplevelse, och det går att kryssa mellan olika öar. Dock är vattentemperaturen oftast högre i små sjöar, varför det kan vara ett bra val under vår och höst.

Ska du vara ute i flera dagar kan det vara bra att titta ut några lämpliga platser för övernattning innan du ger dig ut. Om det är möjligt är det trevligt att kunna ta olika vägar på dit- och hemvägen. När du hyr kanot får du med dig en karta och kompass och kan ta dig runt och stanna var du vill. På många platser går det att sätta upp ett tält och övernatta alldeles invid vattnet. Det är en mysig upplevelse att grilla på en klippa och sedan sova i tält.

Kom nära naturen i kanot

Skapa unika semesterminnen genom naturupplevelser från en kanot. Utnyttja alla de kanotuthyrningar som finns i landet och ge dig ut. Smyg på fåglar, eller ta chansen att kanske få se en säl. Packa matsäckskorgen och ta med familj eller vänner ut på en oförglömlig tur. Det är ett bra sätt att upptäcka skärgården och ta sig till vackra platser som skulle varit svåra att nå landvägen. Vissa uthyrningar har kurser för den som blir extra biten. Där får du lära dig navigering, paddlingsteknik och att ta dig upp i båten om du skulle ramla ur.